Zondvloed en geologie

De zondvloed staat centraal in het jonge-aarde-creationisme, als geloofsartikel. Dan zou verwacht kunnen worden dat aanwijzingen vanuit de geologie voor het bestaan van de zondvloed een groot thema vormen in Weet magazine en op de Logos website.

Dat valt tegen. Bijvoorbeeld, Jan van Meerten geeft wel ‘Geologische argumenten voor een roerig verleden’, in een post op de website Logos (1), maar geen van die zeven punten geeft een geologisch argument voor een wereldwijde overstroming die leidde tot een groot deel van de geologische afzettingen. Meestal blijft het op de Logos website bij Bijbeluitleg.

De enige keer dat er een poging gedaan wordt om vanuit de geologie tot een wereldwijde overstroming te komen is een lezing op het Logos congres van februari 2021. Paul Garner (2) gaf daar een lezing getiteld ‘Geological evidence of a worldwide flood’ waarbij hij begint met de geologie (zie 3 voor YouTube). Garners belangrijkste punt is het voorkomen van wijdverbreide afzettingsgesteenten.

Garner geeft drie voorbeelden van afzettingsgesteenten uit Noord-Amerika, en een voorbeeld van een afzettingsgesteente dat zowel in Noord-Amerika als elders voorkomt.

Over de drie afzettingsgesteenten in Noord-Amerika geeft Garner als samenvattingen:

1.       Shinarump conglomeraat, vroeg Trias: “The broad sheet-like geometry of the Sinarump and its relative uniformity over thousands of square kilometres, along with the evidence of long distance transport and powerful water currents, makes deposition during the world wide flood a viable mechanism for explain this remarkable rock unit (net voor 7:20)

2.       St Peter Sandstone, midden Ordovicium: “Given its remarkable purity, its sheet like geometry, its wide aerial extend, and its location in the middle of the continent, transport and deposition of this sandstone during the world wide flood seems to be a reasonable model” (net voor 9:55)

3.       Chattanooga Shale, Devoon: “The almost simultaneous deposition of such a remarkably extensive yet thin shale deposit over such a broad swath of the North-American continent seems consistent with the expectations of the flood model ( net voor 12:01)

In alle drie voorbeelden moeten we het doen met de uitspraak dat dat een wereldwijde overstroming een mogelijkheid zou kunnen zijn. Onderbouwing van die uitspraak ontbreekt. Het blijft onduidelijk wat voor ‘viable mechanism’ een wereldwijde overstroming zou bieden; of waarom een wereldwijde overstroming een ‘reasonable model’ zou zijn; of wat de verwachtingen van het zondvloedmodel zouden zijn.

De drie genoemde gesteenten zijn sterk verschillend: op volgorde van laag naar hoog zandsteen (uit zand), schalie (uit klei),en een conglomeraat van grind in zand. Aan dit verschil wordt geen aandacht geschonken. Aangezien er geen onderbouwing van enige relatie van deze sedimentaire gesteenten met een wereldwijde vloed gegeven wordt, is er geen sprake van ‘geologic evidence’. ‘Geologic evidence’ vraagt om hoe een afzetting in detail tot stand kwam. Er staat alleen dat het om wijdverbreide sedimentlagen gaat. Er is geen ander argument dan ‘wijd verbreid’. Hoe wijd verbreid? Niet over de hele wereld.

Garners conclusie is, als geschreven op de YouTube dia:

“There is geological evidence consistent with a worldwide flood, including widespread, catastrophically deposited sedimentary strata “

Catastrophically’ komt hier uit de lucht vallen: het komt niet in de samenvattingen voor. ‘Worldwide’ is ook niet eerder genoemd. Blijft over ’widespread’. ‘Wijdverbreid’ is op zich geen aanwijzing voor een wereldwijde vloed.

Garner zegt als conclusie:

“To sum up, far from there being no geological evidence for a worldwide flood, we have seen in this talk that in fact a good deal of evidence seems consistent with a worldwide flood”

Garner gaat niet verder dan dat zijn geologische voorbeelden de hypothese van een wereldwijde vloed toelaten. Zelfs dat toelaten toont Garner niet aan. ‘Seems consistent with’ is zwak als argument voor het bestaan van een zondvloed. De woorden van Garners conclusie houden in dat er geen heldere geologische aanwijzingen zijn voor  een wereldwijde overstroming als gevraagd door het creationisme.

(1)          https://logos.nl/waarom-zondvloed-geen-lokale-overstroming-was/ ;

(2)          https://creation.com/paul-garner         

(3)          https://www.youtube.com/watch?v=2_WJXjQrTAc&ab_channel=LogosInstituut

Reacties