Boek Van den Dikkenberg (14): paragraaf 22.3. Derde raadsel

Van den Dikkenberg geeft in paragraaf 22.3 onder de titel ‘Explosies van leven’ drie ‘evolutionaire raadsels’. Het eerste en tweede evolutionaire raadsel behandel ik elders. Op blz 211 staan het tweede en derde evolutionaire raadsel. 




Ik geef heel pagina 211 als figuur (sorry voor de kwaliteit van de foto's)Lees even de alinea die begint met “Een derde evolutionair raadsel..”

Valt u iets op? Nee? Dan nog eens:

Ik tik het deels over:

miljoenen jaren geleden uiteengingen, nog steeds kunnen paren en levensvatbare nakomelingen kunnen krijgen (hybridisatie). Dat geldt bijvoorbeeld voor … (12 voorbeelden) … , de rivierotter en de bruine pelsrob, (nog een voorbeeld)31

(noot 31 Bechly 2022i)

Rivierotter en bruine pelsrob kunnen kruisen?

O, eerst nog even: over welke beesten heeft Van de Dikkenberg het? De Engelstalige bron van Van den Dikkenberg, Bechlyii 2022, zegt: “River otter (Lutra lutra) and brown fur seal (Arctocephalus pusillus)”. Van den Dikkenberg zegt rivierotter en bruine pelsrob. Volgens de Nederlandse wikipedia betekent ‘rivierotter’ de Amerikaanse otter, Lontra canadensis, en niet de Nederlandse otter Lutra lutra. ‘Bruine pelsrob’ bestaat niet als soortnaam in het Nederlands. Over welke soort gaat het?

Google is ervan overtuigd dat ik in Nederland zit met Nederlandstalige Google, en als ik ‘brown fur seal’ intik in Google krijg ik ‘Kaapse pelsrob’, en Arctocephalus pusillus. Wikipedia denkt er ook zo over: voor Arctocephalus pusillus geeft https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaapse_pelsrob; en in het Engels inderdaad de brown fur seal https://en.wikipedia.org/wiki/Brown_fur_seal. Van den Dikkenberg heeft niet de moeite genomen Arctocephalus pusillus op te zoeken, of zelfs ‘brown fur seal’ in Google in te tikken, en heeft zo te zien maar even een soortnaam bedacht.

Figuur 1 Otter Lutra lutra; 80-140 cm lang, 5-12 kg. Heeft staart.

Figuur 2. Kaapse pelsrob Arctocephalus pusillus ; 180-230 cm, 200-360 kg. Geen staart

Nu nog eens: Rivierotter en bruine pelsrob, OK, otter en Kaapse pelsrob, kunnen kruisen?

Het lijkt alsof dit in Bechly 2022 zal staan, volgens noot 31. Daar komen we die lijst soorten tegen – maar Bechly heeft een heel ander punt dan ‘nog steeds kunnen paren en levensvatbare nakomelingen kunnen krijgen (hybridisatie)’. Bechly geeft steeds twee soorten en zegt dat daar weinig morfologisch verschil tussen is na miljoenen jaren geleden uit elkaar gegaan te zijn. Bij 5 van de 16 paren soorten zegt Bechly dat ze kunnen kruisen of mogelijk kunnen kruisen. Maar dat zeg Bechly niet bij de otter (Lutra lutra) and Kaapse pelsrob (Arctocephalus pusillus)iii.

Van den Dikkenberg neemt niet de hele lijst van 16 soortenparen van Bechly over, maar hij merkt niet op dat slechts vijf van zijn veertien soortenparen kunnen kruisen. Voor de overige negen is “nog steeds kunnen paren en levensvatbare nakomelingen kunnen krijgen (hybridisatie)” fantasie van Van den Dikkenberg. Hij heeft maar met een half oog naar die lijstiv gekeken.


Waar diende die lijst eigenlijk voor.

Bechly beweert dat het bestaan van min of meer verwante soorten die al lang geleden uit elkaar gegaan zijn maar er min of meer gelijk uitzien een probleem voor evolutie is.

Van den Dikkenberg beweert dat soorten die al lang uit elkaar zijn, maar nog wel kruisbaar zijn, een probleem voor evolutie is.

In beide gevallen geldt: wat is het probleem nu eigenlijk? Dat is er niet.

Min of meer verwante soorten zien er soms min of meer hetzelfde, soms heel erg hetzelfde en soms heel verschillend uit.

Soortvorming gaat soms snel en soms langzaam.

Van al deze gevallen zijn lijsten voorbeelden te maken.

*************

iii   De otter en de Kaapse pelsrob lijken ook niet erg op elkaar. Het is onduidelijk waarom Bechly dit ‘morphological similarity’ noemt

iv   Er zitten nog een paar opmerkelijke vertalingen in Van den Dikkenbergs lijst. ‘Green warbler’  Phylloscopus nitidus wordt bij Van den Dikkenberg ‘groene grasmus’ maar is de groene fitis. ‘Bonelli’s warbler’ Phylloscopus bonelli is niet ‘Bonell’s grasmus’ maar de bergfluiter. Passer montanus is de ringmus, niet de ‘boommus’, tree sparrow. Rattus rattus is de zwarte rat, niet de bruine rat.

Reacties