Peter Borger maakt het zich gemakkelijk

 

Op 25 november 2023 organiseerde de stichting Creaton in samenwerking met de Duitse stichting Wort und Wissen een scheppingscongres over “De Grote Vragen”. https://www.creaton.nl/

Uit de aankondiging:

Op het congres “De grote vragen” buigen we ons over een viertal vragen:

  • Is de Bijbel historisch betrouwbaar?

  • Welke boodschap heeft het heelal?

  • Verklaart natuurlijke selectie de genetische informatie?

  • Is het heden de sleutel tot het verleden?



Ik wil het even hebben over de derde vraag die hier staat:

Verklaart natuurlijke selectie de genetische informatie?”

Het antwoord is uiteraard ‘NEE’. Wie zou ooit zelfs die vraag stellen?


Peter Borger kennelijk. Wie anders.


In de aankondiging staat:

13.00 uur Dr. Peter Borger

Is natuurlijke selectie het principe achter de Schepping of een surrogaat voor God?

Natuurlijke selectie is nog steeds het enige mechanisme dat de moderne evolutiebiologie heeft om op naturalistische wijze de informatietoename voor het evolutieproces te verklaren. In de voordracht van Peter Borger wordt dit principe dat Darwin voorgesteld heeft voor het ontstaan van soorten onder de loep genomen. De biologische gegevens duiden erop dat natuurlijke selectie geen grote rol van betekenis meer speelt in de biologie, in het bijzonder waar het de genetische informatie in het genoom betreft.


Laten we beginnen met de titel van de lezing zoals die in de aankondiging staat.

Is natuurlijke selectie het principe achter de Schepping of een surrogaat voor God?”

Waar zou dat over gaan? Natuurlijke selectie is geen surrogaat voor God, dat beweert tenminste niemand. Of misschien beweert Peter Borger dat? Natuurlijke selectie is niet het principe achter de Schepping: niet als je in onafhankelijk geschapen baramin geloofd, en niet in de evolutiebiologie. Al met al is het een onduidelijke vraagstelling. Waar zou de lezing over gaan?

Misschien vertelt de samenvatting dat:

Zin 1:

Natuurlijke selectie is nog steeds het enige mechanisme dat de moderne evolutiebiologie heeft om op naturalistische wijze de informatietoename voor het evolutieproces te verklaren”

Fout. Erg fout.

In de evolutiebiologie komt toename van informatie voort uit genoomduplicatie, genduplicatie, recombinatie met genverlenging en de novo genen uit DNA dat ruis was.

Zin 2:

In de voordracht van Peter Borger wordt dit principe dat Darwin voorgesteld heeft voor het ontstaan van soorten onder de loep genomen.”

Misleidend.

Darwin stelde voor dat soorten onderling gingen verschillen door natuurlijke selectie voor verschillende adaptaties, en zei nooit of te nimmer dat dat iets met informatie of informatietoename te maken had. Ook nu zijn soortvorming en toename / afname van genetische informatie in de evolutiebiologie twee verschillende zaken.

Zin 3a:

De biologische gegevens duiden erop dat natuurlijke selectie geen grote rol van betekenis meer speelt in de biologie, …”

Fout.

Natuurlijke selectie speelt een grote rol bij aanpassing van organismen aan hun milieu.

Zin 3b

..., in het bijzonder waar het de genetische informatie in het genoom betreft.”

Misleidend. Natuurlijke selectie leidt niet tot toename / afname van informatie, volgens de evolutiebiologie, zie onder zin 1.

Zin 3 als geheel:

Misleidend.

Er is geen verband tussen natuurlijke selectie en informatie in de evolutiebiologie. Betogen dat de biologische gegevens niet op een grote rol van natuurlijke selectie bij toename / afname van genetische informatie wijzen is volledig volgens de evolutiebiologie.

Bij het geheel van deze fouten en misleiding:

Peter Borger maakt het zich gemakkelijk. Hij pretendeert dat volgens de evolutiebiologie natuurlijke selectie iets met toename van genetische informatie te maken heeft. Die stelling is onjuist, en dus uiterst gemakkelijk te weerleggen.



Reacties